P E T R A  V A R L

eng | slo

©2020 Petra Varl

Prostor v dveh dejanjih

Prostor v dveh dejanjih

Prostor v dveh dejanjih je projekt Petre Varl, ki je na ogled v njenem stanovanju na Vodnikovem trgu 5a, Ljubljana. Vhod je s Študentovske ulice, zadnja vrata zadnje hiše na desni strani na poti na Ljubljanski grad.

Dogodek poteka v tišini, z izklopljenimi telefoni in brez fotografiranja. V enem terminu je prostora za eno ali dve osebi. Rezervacije sprejemamo na telefonski številki 041 389 470. Vljudno prosimo, da ste točni in počakate pred vrati. Dogodek traja približno 15 minut.

Prvo dejanje
5., 6., 7. februar 2022
10.15, 10.45, 11.15, 11.45, 12.15, 12.45, 13.15, 13.45

Drugo dejanje
8., 9., 10. februar 2022

10.15, 11.15, 12.15, 13.15, 14.15, 15.15

V primeru, da vam predvideni termini ne ustrezajo, so ogledi možni po dogovoru.

Dogodek bo potekal strogo v skladu z navodili NIJZ ter vladnimi ukrepi ob preprečevanju širjenja virusa Covid-19.

V sodelovanju z:
Tevž Logar, kustos
Matic Vrabič, oblikovanje arhitekture
Pascal Mérat in Janez Grošelj, oblikovanje luči
Uroš Belantič in Tina Verbič, oblikovanje oblačil
Sašo Kalan, oblikovanje zvoka
Jerica Ziherl, koproducentka

Projekt so omogočili: Mestna občina Ljubljana, Muzej in galerije mesta Ljubljana, Kofein, Muzej–Museo Lapidarium, Novigrad–Cittanova (HR) 

Več

 
Prostor v dveh dejanjih

Prostor v dveh dejanjih
Prva serija izvedb dogodka:
7., 8., 9. in 14., 15., 16. september 2020
Ponovitve: april, maj, september 2021
Stanovanje umetnice, Študentovska ulica, Ljubljana

V sodelovanju z:
Tevž Logar, kustos
Matic Vrabič, arhitektura
Pascal Merat, Janez Grošelj, svetloba
Sašo Kalan, zvok
Uroš Belantič, Tina Verbič, oblikovanje oblačil.

Več

 

(avtor videa Tomaž Šantl)

 
Blizu svetlobi

Petra Varl: Blizu svetlobi
21. 6.–26. 8. 2018
Odprtje: četrtek, 21. 6. 2018, ob 19. uri
Galerija Božidar Jakac – nekdanja samostanska cerkev, Kostanjevica na Krki

V sodelovanju z:
Tevž Logar, kustos
Ólafur Arnalds, glasba
Uroš Belantič, oblikovanje oblačil.

Petra Varl z najnovejšo postavitvijo v Galeriji Božidar Jakac drsi med novimi izraznimi polji, ki v umetničini prepoznavni poetiki združujejo racionalno, estetsko in čutno. Na eni strani elementi, ki naseljujejo prostor, dajejo občutek gotovosti, gledalca pozivajo k neposredni refleksiji, na drugi strani pa prav ti isti elementi delujejo kot nekakšni »ojačevalci«, s pomočjo katerih umetnica pripoveduje večstoletno zgodbo prostora.

Več
Katalog (pdf)

 

(avtorica videa Maja Prelog, RÁTNEEK)

 
Drevesa

Petra Varl + MicroCollection
For Real
1.-16. april 2017
otvoritev v petek, 29. marca, ob 18 30h
Arthelix Gallery (Shim), Brooklyn, NY
Kurator: Herzog Dellafiore

Prva v seriji razstav umetniških dvojic v galeriji Arthelix v Brooklynu , ki jo predstavlja in zastopa Sračok & Pöhlmann, na kateri se bosta predstavila umetnica Petra Varl in muzej MicroCollection, ki ga je zasnovala italjanska umetnica Elisa Bollazzi. Umetnici sta se spoznali na Susak Expu 2016, ampak se jima zdi, kot da se poznata že vse življenje.

Petra Varl bo predstavila njeno novo serijo risb s tušem na papirju z motivi enostavnih dreves s sencami.

Izjava za medije(pdf)
Knjiga Trees (pdf)
Več

 
Exhibition view

Susak Import 2017: In The Swim of Things
Petra Varl in Daniel Devlin
Sreda 8. februar 2017, ob 18h
12 Star Gallery, Europe House
32 Smith Square, London SW1P 3EU

Slovenska umetnica in v londonu živeči umetnik Daniel devlin sta se srečala na otoku Susku.Daniel je na Susku leta 2016 vzpostavil platformo za delovanje susanškega umetniškega bienala Susak Expo,Petra v njem sodeluje od leta 2010. Na tokratni razstavi bosta umetnika predstavila Susak Expo 2016: Petra delo Kopalke, izreze v pobarvani kovini, Daniel pa dokumentacijo, ki je nastala v okviru njegovega projekta pisarne na prostem z naslovom URED/OffiCE .

 


 

Shvatiti sebe - Razstava človeške figure iz zbirke MMSU
19. 1.-16. 2. 2017., Mali salon
Otvoritev: četrtek, 19. januarja 2017 ob 19h
Kustos razstave: Vilma Bartolić

Motiv človeške figure, portreta ali avtoportreta je v središču različnih kulturno-zgodovinskih obdobij, v zbirki MMSU-a prav tako ena najbolj zastopanih vsebin. Kljub temu, da gre za vsebino, ki se tako pogosto uporablja v likovni umetnostitudi dandanes omogoča številne nove interpretacije.

Umetniki: Lovro Artuković, Vladimir Becić, Boris Bućan, Ivo Kalina, Nives Kavurić-Kurtović, Zlatko Keser, Ivan Kožarić, Miroslav Kraljević, Frédéric Léglise, Mira Marković Sandić, Branko Ružić, Gabrijel Stupica, Frano Šimunović, Petra Varl, Davor Vrankić.

Mali salon, Korzo 24
Muzej moderne i suvremene umjetnosti MMSU
Dolac 1/II
Rijeka 51000
Hrvaška

 
Catouts

Pixxelpoint 2016
17 .mednarodni festival sodobnih umetniških praks
Mestna Galerija Nova Gorica in druge lokacije

Sobota: 11-13h Petra Varl, Izrezi/Cutouts: fotografski sprehod z umetnico in njenimi iz kovine izrezanimi prenosnimi risbami Sprehod od Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici, mimo tunela pod Kostanjevico, Carinarnice in Železniške postaje Nova Gorica do Mestne galerije Nova Gorica

Kuratorka: Rene Rusjan
Sodelujoči avtorji: Robertina Šebjanič, Andreea Oarga Mulec, Tea Hvala, Jasna Hribernik, Antonio Della Marina, Alessandra Zucchi, Denis Mavrič, Paul Bush, Niloufar Tajeri, Gal Kirn, Tanja Lažetić, Helene Thuemmel, Rawan Hourani, Sabina Đogić, Anja Medved, Nadija Mustapić, Toni Meštrović, Vesna Bukovec, Widad Tamimi, Nika Avtor, Anja Golob, Nemanja Ćađo, Nina Šorak, Urša Adamič, Pila Rusjan, Gaja Kutnjak, Elena Fajt, Lucija Jankovec, Dejan Krajnik, Neja Kaligaro, Valerie Wolf Gang, Ruobing Wang, Petra Varl, Metod Blejec, Una Rebić, Miha Colner, Slavko Glamočanin, Postaja Topolove/Stazione di Topolò, SMO – Slovensko multimedialno okno

Mi. Smo to mi in vi, jaz in ti, so to tudi oni – in kdo so? Smo to Goričani, Slovenci, Evropejci, kristjani, ateisti, revolucionarji, mame, otroci, družine, take in drugačne? So oni, ki prihajajo tudi mi, smo mi tisti, ki ostajamo, ali morda odhajamo? Smo mi tisti, ki živimo tu in zdaj, ali vsi, ki smo kdaj in kdaj bomo živeli? Kdo smo mi? Kdo vse smo lahko mi? Človek? So živali tudi mi? Kaj pa druga bitja tega planeta, so tudi mi? Tudi, če dihajo na škrge ali sploh ne dihajo? Smo mi skupaj s tistimi za ozvezdji, ali so to oni, ste to vi? Kaj si imamo povedati, mi?

Več

 
Kadilka

Coffe and Cigarettes
Sračok & Pöhlmann / Arthelix
Exchange Rates / The Bushwick International Exposition
Brooklyn, NYC
20.-23. oktober 2016

Kurator: Daniel Devlin
Umetniki: Petra Varl, Douglas Lewis, Herzog Dellafiore, Karl England, Daniel Devlin, Keran James, Janko Matić, Will Cruickshank

Več

 
Kopalke

Kopalke
Susak Expo 2016
Galerija Fritzy
Mali Lošinj
Otvoritev: petek, 13. maj 2016

Umetniki: Elisa Bollazzi / Microcollection, Rhiannon Rebecca Salisbury, Daniela Leupold Löwenthal,Peter Znidaric Seewasser,Liberty Antonio Sadler, Werner Mandlberger, Brian Dawn Chalkley, Alessandra Sormani, Christoph Aschauer,Hassan Abdelghani, Natalie Anastasiou, Tomislav Brajnović, Gianfranco Mirizzi, Dorothy Dellafiore, Herzog Dellafiore, Ada Kobusiewicz, Kagweni Micheni, Camille Bonanza, Andreas Schatzl, Markus Dressler, Robert Findenig, Igor F. Petković, Gabriele Sturm, Cedric Christie, Christian Wabl, Christine Punz, Boris Mihaljčić, Danka Nisević, Dominik Grdić, Olivia Strange, Michael Maier, Gašper Jemec, Hermann Fink, Dejan Štifanić, Romina Dušić, Daniela Urem, Avo Zimmerl, Daniel Devlin, Keran James, Sally Gordon, Elena Perugi, David Brock, Peter Evans, Janko Matić, Michael Eisl, Ulrike Tisch, Caro Streck, Doug Lewis, Georg Miks, Chel Logan, Ana Pastor,Tom Bayer, Tash Kahn, Oliver Ertl, Petra Varl

Susak Expo nastane kot ideja za ekstenzijo platform skozi zamenjavo kontekstov in jezikov, skozi dialoge med ljudmi in prostori. To je ideja na poti, v prevodu. Prevod se lahko izmuzne med jeziki in strukturira omrežja misli, ter omogoči sočasno medigro izkustev. Je ranljiv in odprt za nedorečenost, kakor tudi za neuspeh in nesporazum. Projekt lahko uspe ali propade, njegov izid in celo ideja njegovega zaključka sta negotova. Zaradi spoje odprtosti je ranljiv in prav to je njegov značaj. [Jo Melvin, 2006]

 
Ljubimca

Ljubimca
Galerija Krško, Krško
Otvoritev: torek, 8.marca 2016, ob 19.uri
8. 3.–2. 5. 2016

Ljubimca sem naredila v prvi vrsti za sakralni prostor v Galeriji Krškem. Ta prostor je čudovito lep sam po sebi. Zdelo se mi je, da bo najlepše, če ostane čim bolj takšen kot je. V zid cerkve nisem hotela zabiti niti enega žeblja, tako da sta se Ljubimca vsak le s konicami prstov na nogi dotikala tal, skoraj, kot da bi lebdela.
Ponavadi si za vsak prostor pripravim maketo, tudi tokrat sem jo imela in tudi pripravila sem se kako in kaj bom kaj naredila. Ampak ta maketa v celoti ni mogla nadomstiti občutkov, ki so me spreletevali v galeriji, kot, da bi mi sam prostor narekoval, kaj naj naredim. Vse mi je bilo jasno, čisto enostavno, kot, da bi se delo samo postavilo. Lepo je bilo. Nepozabno.

Izrezana figura Ljubimcev ohranja formo risbe, ki ni več omejena z robovi papirja ampak prosto zaplava v galerijskem prostoru galerije Krško.

 
Petra Varl, Risbe (knjiga umetnika)

Risbe, knjiga umetnika
Predstavitev knjige:
sreda 26. 8. 2015 ob 19h, Galerija P74

Knjiga  Risbe je decembra 2014 izšla pri Zavodu P.A.R.A.S.I.T.E., oblikoval jo je Ajdin Bašić, tekste pa sta napisala Barbara Borčić in Miha Colner.
Oktobra je bila predstavljena v okviru galerije P74 na NY ART BOOK FAIR v PS1 MOMA, nato pa jo je konec 2015 za svojo zbirko odkupil Metropolitanski muzej iz NY.

Petra Varl, Risbe (pdf)

 
Umetnost centralne in vzhodne Evrope
Ningbo Museum of Art, Ningbo, Kitajska
8.-16. junij 2015

 
Kafetiera

Umetniško delo v vsako gospodinjstvo
Mestna Galerija Slovenj Gradec
22.september-16.oktober 2015

Kurator: Tevž Logar
Umetniki: Jure Markota, Sašo Vrabič, Tjaša Rener, Lucija Stramec, Petra Varl in Iza Pavlina

V Mestni galeriji Slovenj Gradec ob določenih dneh med 15. in 18. uro poteka tisk grafik sodelujočih umetnikov, pogovor z umetniki pa sledi med 18. in 19. uro.
Obiskovalci bodo tako lahko spoznali postopek tiska, tisti, ki bodo izpolnili posebno umetnikovo nalogo, pa bodo imeli možnost, da si brezplačno izberejo grafiko gostujočega umetnika. Vsako gospodinjstvo prejme 1 grafiko. 

Pri projektu gre za popularizacijo umetnosti skozi sodobno umetniško produkcijo ob 40. obletnici mednarodne razstave Mir 75 - 30 OZN, ko je nizozemski slikar in grafik Toon Wegner izpeljal umetniško akcijo Umetniško delo v vsako gospodinjstvo.

Več

"Ob 40. obletnici tega izjemnega dogodka poskušamo oživljati in reflektirati to akcijo skozi sodobno umetniško produkcijo, sodelovanje kustosov in umetnikov ter popularizacijo umetnosti. V projektu sodeluje šest umetnic in umetnikov različnih generacij, s čimer se poskuša izpostaviti različne osebne poetike in prikazati različne poglede na samo izpostavljeno tematiko. Na formalni ravni je projekt zasnovan kot neke vrste odprti atelje, v katerem se bodo obiskovalci lahko srečali z umetnicami in umetniki in, kar je morda najpomembneje, lahko bodo sodelovali v procesu nastanka grafičnega dela. Tako se bo publika na eni strani seznanila s procesom tiska in uporabo različnih materialov, na drugi strani pa se na ta način poskuša porušiti prepreke, ki pogosto nastajajo na relaciji umetnik – institucija – gledalec. Vsebinsko se projekt kot celota sicer navezuje na idejo projekta Toona Wegnerja iz leta 1975, a vendarle posamični projekti povabljenih umetnic in umetnikov želijo izpostavljati specifike umetniškega dela v kontekstu časa in prostora, tukaj in zdaj."   Tevž Logar

 
Stik/h

STIK/H
Fürstova hiša, Ptuj
Otvoritev: 27. 8. 2014, ob 24.00

Sodelujoči umetniki: Vesna Bukovec, Anja Medved in Patricija Maličev, Petra Varl, Lenka Đorojević, Small but Dangers (Mateja Rojc in Simon Hudolin - Salči), Matej Stupica, Maja Burja in Staš Vrenko
Kustosinja: Simona Žvanut

Razstava Stik/h na večplasten način prepleta sodobno vizualno umetnost in poezijo, literaturo, knjigo. Umetniška dela sodelujočih umetnikov – nekatera bodo ustvarjena posebej za to razstavo in prostore Fürstove hiše – bodo vzpostavljala dialog s kompleksnim festivalskim programom, ki s številnimi in raznolikimi dogodki ter celostno ureditvijo ptujskih ulic ustvarja nezamenljivo atmosfero Dnevov poezije in vina. Razstava bo njen nepogrešljiv del, pa tudi stik nepričakovanega, prostor za razmislek o prepletu umetniških zvrsti. Sodelujoči umetniki Lenka Đorojević, Small but Dangers (Mateja Rojc in Simon Hudolin - Salči), Matej Stupica, Maja Burja in Staš Vrenko bodo razstavo v soboto, 30. avgusta, nadgradili še s performansom Stihija. Razstavo je pripravila kustosinja Simona Žvanut, ki bo vsak dan festivala ob 17.00 skupaj s sodelujočimi umetniki organizirala vodstvo po razstavi.

Več o razstavi

 
Don't Be Afraid, You Are The Best

Don't Be Afraid, You Are The Best
KIBLA PORTAL, Valvasorjeva 40, Maribor
22. 5. – 14. 9. 2014
Otvoritev: četrtek, 22. 5. 2014, ob 20h

Razstava, morda bolje projekt, črpa iz medija risbe. Navidezno preprosta, a prav v svoji minimalistični jedrnatosti kompleksna izraznost risbe je predmet večne fascinacije. Don't Be Afraid, You Are The Best je zastavljen kot komunikativen skupnostni projekt, ki razsežno razstavišče KIBLA PORTAL spreminja v prostor živahnega kreativnega dialoga med pripadniki različnih generacij ustvarjalcev.

Sodelujoči umetniki in študenti Oddelka za likovno umetnost Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru: Larisa Adanič • Kaja Avberšek • Boris Beja • Nataša Berk • Saša Bezjak • Saša Bitenc • Vesna Bukovec • Nežka Cestnik • Mina Fina • Anja Gelt • Aleksandra Gruden • Betina Habjanič • Lori Hiti • Sara Hočevar • Tamara Hršak • Nana Irgolič • Tanisa Jahić • Tanja Jakopin • Natalija Juhart • Doroteja Ketiš • Laura Koder • Kaja Konc • Lana Korčulanin • Lara Korošec • Manica Kovač • Anja Kozel • David Krančan • Natalija Doris Križman • Kristian Lah • Tadeja Lakič • Tina Lanišek  • Nika Lopert • Ina Lutarič • Polona Maher • Karmen Majerič • Simona Marot • Anja Medved • Matija Medved • Jelena Pavlović • Anja Plemenitaš • Silvester Plotajs – Sicoe • Sanja Pocrnjić • Borut Popenko • Andrej Praznik • Zoran Pungerčar • Leon Ravlan • Rone 84 • Urška Sabati • Tajda Martina Senič • Veli & Amos • Alja Sitar • Klavdija Skrbinjek • Beli Sladoled • Katja Smolar • son:DA • Lucija Stakne • Marička Stakne • Zora Stančič • Vojko Stiplovšek • Sara Strožič • Valentina Škofic • Urška Školnik • Andrej Štular • Žan Valenčak • Petra Varl • Erik Vodenik • Polona Vovk • Sašo Vrabič • Mojca Zlokarnik • Sara Žičkar • Jernej Žumer

Mentorica in selektorica: Petra Varl

Več o razstavi

 


Konvencija Blind Date
III. mednarodni festival knjig umetnika in umetniških publikacij, Ljubljana 2014
Sejem knjig umetnika in umetniških publikacij.
CUK Kino Šiška, Ljubljana
22. 5. - 23.5. 2014
Otvoritev: Četrtek, 22. 5. 2014

Sodelujoči umetniki in institucije: Beli Sladoled (SLO), LBAL (Slo), Mina Fina (Slo), Tanja Lazetić (Slo), Teo Spiler (Slo), Sergej Vutuc (Nem), Lala Raščić(BIH), Lubok Verlag (Nem), Kodoji Press (Švica), Space Poetry (Danska), Pork Salad (Danska), Soybot (Avstrija), Archive Books (Nemčija), Mer.Paper Kunstahalle (Belgija), Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. (Slo), Moderna galerija Ljubljana / MSUM Metelkova (Slo), MGLC, Ljubljana (Slo), MGML (Slo), Škuc (Slo)

www.zavod-parasite.si
Več

 
PETRA VARL X LIMITED EDIT111ONS

PETRA VARL X LIMITED EDIT111ONS
1DAN 1UMETNIK 1DELO
Bistro Bazilika, Prešernova ulica 15, Ljubljana
Otvoritev: četrtek, 17.  4. 2014, ob 20h

Projekt LIMITED EDIT111ONS je nova, drugačna razstavna platforma, ki uveljavljenim vizualnim umetnicam in umetnikom omogoča mednarodno predstavitev ter splošno in strokovno javnost na inovativen način povezuje z umetnostjo, ki je prostorsko in cenovno dosegljiva. Koncept je preprost: vsak mesec se - samo za en dan - predstavi en umetnik, z enim umetniškim delom. Za vsak otvoritveni dogodek LIMITED EDIT111ONS skrbno izbran umetnik prav za to priložnost izdela umetniško delo, ki je samo tedaj na voljo v 111 izvodih. Cena posameznega izvoda je 25 EUR (kasneje pa 50)

www.stud111o.com
www.facebook.com/events/1482164961998611

 
Susak Expo

SUSAK EXPO 2014
Hiša 600, zgornja vas, Susak, Hrvaška
Otvoritev: Sobota, 31. 5. 2014 in nedelja, 1. 6. 2014
Dela  na fasadi hiše bodo na ogled do 31. avgusta

Umetniki: Georgina Corrie • Keran James • Hermann Fink • Cedric Christie • Janko Matic Herzog Dellafiore • Petra Varl • Peter Seewasser • Alistair Gentry • Daniel Devlin

Več

 


60! PANORAMA
Razstava zbirke UGM ob 60. obletnici
Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6
Otvoritev: petek, 11. april 2014, ob 19.00
11. 4. – 2.11.2014

Predstavitev zbirke Umetnostne galerije Maribor je ob 60. obletnici njene ustanovitve zasnovana na dveh izhodiščih: opredeliti izstopajoče poteze in značaj zbirke ter ob tem v retrospektivnem pogledu prepoznati trenutke, ki najdejo svoje reinterpretacije tudi v sodobnosti. Razstava pokaže na heterogeno strukturo zbirke, ki so jo z odkupi in donacijami v desetletjih nastajanja formirale različne zbirateljske politike. Za zbirko je značilna večplastna identiteta, ki se kaže v trku med modernostjo in tradicijo, naprednimi in zapoznelimi ustvarjalnimi tendencami.

Več o razstavi

 
Teta Raša

Petra Varl: Teta Raša
risbe in grafike
Galerija Loža, Koper
6. 2. 2014 – 4. 4. 2014
Otvoritev: četrtek,  6. 2. 2014, ob 19h

Več o razstavi
Vabilo (pdf)

 


Kunst macht frei / Umetnost osvobaja
Galerija Equrna, Ljubljana
6. 2. 2014 – 28. 3. 2014
Otvoritev: četrtek, 6. 2. 2014, ob 19h

Kurator: Arne Brejc
Umetniki: Andrej Brumen Čop, Metod Frlic, Tomaž Furlan, IRWIN, Jasna Jernejšek, Barbara Jurkovšek, Aleksij Kobal, Zmago Lenardič, Robi Lozar, Boštjan Plesničar in Igor Bravničar, Uroš Potočnik, Franc Purg, Petra Varl, Uroš Weinberger, Veljko Zejak, Marko Zorović

 


Zasebno, Osebno, Posebno
Iz likovnih zbirk Riko in IEDC
Galerija Miklova Hiša, Škrabčev trg 21, Ribnica
13.12. 2013 – 5. 1. 2014

Kustosinja: Polona Lovšin
Sodelujoči umetniki :  Tadej Pogačar, Borut Popenko,  Sašo Vrabič,  Irwin,  Zora Stančič, Roman  Makše, Uroš Abram,  Klavdj Sluban,  Petra Varl

 
Odtisi +386
Calcografia National  at Real Academia de Bellas Artes de San Fernando, Madrid
3. 10. 2013 – 17. 11. 2013

Kustosinja: Breda Škrjanec
Sodelujoči umetniki: Vesna Drnovšek, Svetlana Jakimvska Rodič, Tanja Lazetić,  Marija Mojca Pungerčar, Sašo Sedlaček, Tomaž Tomažin, Petra Varl, Pri Zlatem Stegnu,  Stripburger

Več o razstavi

 
Rich-Poor

S črto čez črko
Muzej in galerije mesta Ljubljane, Galerija Vžigalica, Ljubljana
5. 9. 2013 – 27. 10. 2013

Kustosi: Barbara Borčič, Dušan Dovč, Ida Hiršenfelder,  Saša Nabergoj
Sodelujoči umetniki: Vesna Bukovec, Zvonko Čoh in Milan Erič, Marko A. Kovačič,  nataša prosenc, Alenka Pirman, Petra Varl, Zoran srdič janežič,  Rajko Vodrih;,  Tomaž Furlan, Damijan  Kracina, Jaka Želznikar, Tomaš Furlan

Več o razstavi

 
Produkcija 2010-2012
MGLC
Pod turnom 3, Ljubljana
4. 6. – 25. 6. 2013
Otvoritev: 4 junij 2013 ob 19h
Kustos: Božidar Zrinski
Sodelujoči umetniki: Svetlana Jakimovska Rodič, G3, Silvester Plotajs Sicoe,  Zora Stančič, Petra Varl, Kamila Volčanšek

Že od ustanovitve Mednarodnega grafičnega likovnega centra je bilo delovanje grafičnih ateljejev zamišljeno kot ena izmed osnovnih dejavnosti centra. Ateljeji so v obliki laboratorija za raziskovanje in eksperimentiranje namenjeni domačim in tujim avtorjem, ki v njih izpopolnjujejo znanje in širijo svojo raziskovalno dejavnost na področju grafičnih tehnik globokega tiska, lesoreza, linoreza, litografije in sitotiska. Med letoma 2010 in 2012 je v njih delovalo več kot dvajset umetnic in umetnikov, njihova vsebinsko zelo raznovrstna dela so vključena v zbirko MGLC. Izbrani avtorji se na razstavi predstavljajo s svojo najnovejšo produkcijo.

 


Dedek v topolinu

Materialnost
Kibla Portal
Valvasorjeva 40, Maribor
19 April – 29 September 2013
Otvoritev: 19 april ob 19h

Kustosa razstave: Aleksandra Kostič , Žiga Dobnikar
Sodelujoči umetniki iz Slovenije: Zdenka Žido, Kamila Volčanšek, Petra Varl, Iva Tratnik, Damijan Švarc, Jože Šubic, Jane Štravs, Jože Slak Đoka, Duba Sambolec, Branimir Ritonja, Vlado Repnik, Peter Rauch, Mark Požlep, Ervin Potočnik, Borut Peterlin, Mojca Oblak, Živko Marušič, Ira N. Marušič, Polona Maher, Laibach, Benjamin Kreže, Damijan Kracina, Jasna Klara Kozar, Rudolf Kotnik, DK, Aleksij Kobal, Jaša, Matej Jarc, Marko Jakše, Zdenko Huzjan, Meta Grgurevič, Metod Frlic, Vadim Fiškin, Dušan Fišer, Mitja Ficko, Elena Fajt, Sandi Červek, Andrej Brumen-Čop, Rajko Bizjak, Saša Bezjak, Goran Bertok, Emerik Bernard, Nataša Berk, Boris Beja
Sodelujoči umetniki iz tujine: Karina Smigla-Bobinski, Vlasta Delimar, Oliver Pietsch, Goran Tomčić, Martina Zelenika-Moon and Jule Ja Kantor.

Več o razstavi

 


Dotik/Risbe
Koroška galerija likovnih umetnosti
Glavni trg 24, Slovenj Gradec
1.3.2013 – 31.3.2013
Otvoritev: 1. marec 2013, ob 19h

Kustosinja: Milena Zlatar
Sodelujoči umetniki: Saša Bezjak, Andrej Brumen Čop, Mitja Ficko, Metka Krašovec, Petra Varl

Razstava s skupnim imenom DOTIK združuje pet ustvarjalcev in odseva v navideznih koncentričnih (sosrednih) krogih, katerih središče so dela njihove profesorice Metke Krašovec.

http://www.glu-sg.si/sl/razstave/pretekle-razstave/products/view/2/100

 


 

18. Mednarodna razstava risbe
MMSU, Muzej moderne in sodobne umetnosti Reka
Dolac1/II, Rijeka
25. 1.-16. 3. 2013
Otvoritev: 25. januar 2013, ob 20h

www.mmsu.hr/Default.aspx?art=431&sec=2
www.mmsu.hr/Default.aspx?art=449

 


SKORAJ POLAD/100let slovenske umetnosti.
30.11.2012–24.02.2013
Umetnostna galerija Maribor & Slavija No 11
otvoritev: petek, 30. november 2012
ob 19.00: XX. stoletje, Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6
ob 21.00: XXI. stoletje, Slavija No 11, Ulica Vita Kraigherja 3, Maribor

www.ugm.si/razstave-program/razstava/n/100-let-slovenske-umetnosti-2144/

 


Changing Perspectives. 15 years of the ECB's art collection
13. 9.–30. 11. 2012
European Central Bank ECB
Eurotower foyer, Kaiserstraße 29, Frankfurt am Main

Evropska centralna banka že petnajst let zbira sodobno umetnost. Obletnico bodo obeležili z razstavo, ki predstavlja pregled 45 umetniških del iz njihove zbirke. Na razstavi sodeluje tudi Petra Varl, ki je v zbirko uvrščena s Knjigo serigrafij. Na razstavi se iz Slovenije predstavljajo še Mitja Ficko, Aleksij Kobal in Rudolf Španzel.

Umetniki in umetnice: Erik Binder, Sonja Braas, Anton Corbijn, José Pedro Croft, Jacob Dahlgren, Jan Fabre, Mitja Ficko, Gérard Garouste, Charlotte Gyllenhammar, Ilse Haider, Xenia Hausner, Vanessa Heyde, Paolo Icaro, Ieva Iltnere, Stephan Jung, Patricija Jurkšaityte, Bernd Kammer, Pertti Kekarainen, Aleksij Kobal, Pertti Kukkonen, Marie-Jo Lafontaine, Carlo Lorenzetti, Dragoş Lumpan, Brian Maguire, Julia Nuss, Annèe Olofsson, Perejaume, Audrone Petrašiunaite, Markus Prachensky, Anna Recker, Georges Rousse, Inta Ruka, Peter Sauerer, Hubert Scheibl, Regine Schumann, José Mariá Sicilia, Rudolf Španzel, Marios Spiliopoulos, Jan Svenungsson, Antoni Tapies, Ulay, Petra Varl, Koen Vermeule, Corinne Wasmuht.

/www.ecb.int/events/cultural/exhibits/upcoming/html/index.en.html

 


Bar Palma, 2012

Susak Import 2012
12.–13. november 2012
od 12h do 18h, PV v torek, 13. novembra ob 18h
studio1.1, 57a Redchurch street, London E2 7DJ

Kustosa: Keran James & Herzog Dellafiore

Umetniki: Petra Varl, Janko Matic, Keran James, Ludmilla Andrews, William Mackrell,
Sian-Kate Mooney, Robert & Simon Liddiment, Brian Chalkley, Hermann Fink &
Kurt-Michael  Westerman, Peter Seewasser, Kate Lyddon, David Brock, Daniel Devlin, Aya Fukami, John Stephens, Hedley Roberts, Cedric Christie

http://susakpress.org/events-exhibitions/susak-import-2012.html

 
Petra Varl, Poljub

Poljubljanje usta na usta, parkirišče pri Pravni fakulteti, Maribor, 2012

Leta 1994 sem v Ljubljani na parkirišču Metelkove narisala eskimski poljub z naslovom Nos ob nos. Če je bila to neke vrste »Lekcija 1« v poljubljanju, sem se letos lotila stene ob parkirišču Pravne fakultete v Mariboru in v okviru projekta Maribor <EDU>Graz  »Lekcija 2«  spet narisala Poljub, tokrat usta na usta.

LEKCIJA 2: USTVARJANJE REALNOSTI
Začasni umetniški laboratorij, Glavni trg 22, 2000 Maribor
Otvoritev razstave: torek, 25. oktober 2012, ob 19h

Umetniki: Nika Autor, Daniela Brasil, Marlene Hausegger, Matjaž Ivanišin, Constantin Luser, Matej Modrinjak / fotomuzej.si, Martin Osterider, Wendelin Pressl, Maruša Sagadin, Isidora Tomin Nataša Berk, Aleksandra Vajd & Hynek Alt, Petra Varl, Veli & Amos, Josef Wurm

Skupni projekt: son:DA / Maribor & < rotor > / Graz

http://rotor.mur.at/frameset_aktuell-eng.html

 
Petra Varl, Skakalca

Maribor <edu> Graz predstavlja:
LESSON 1: A TEMPORARY, IMPROVISED CONTEXT OF COMMUNICATION

30. 6.–21. 7. & 20. 8.–8. 9. 2012
Otvoritev: 29. junij, ob 18h

Umetniki: Nika Autor, Nataša Berk, Daniela Brasil, Constantin Luser, Matej Modrinjak / fotomuzej.si, Wendelin Pressl, Maruša Sagadin, Petra Varl, Veli & Amos, Josef Wurm

Skupni projekt: son:DA / Maribor & < rotor > / Graz

< rotor >
association for contemporary art
Volksgartenstrasse 6a, 8020 Graz, Austria
0043 / 316 / 688306,
rotor@mur.at
www.rotor.mur.at

http://www.rotor.mur.at/frameset_aktuell-eng.html

 
Petra Varl: Serigrafije (knjiga)

Velike!
Dela iz zbirke Mednarodnega grafičnega likovnega centra

29. 6. –16. 9. 2012
Razstava predstavlja grafične liste in knjige umetnika velikih formatov iz zbirke MGLC. Največja dela merijo do šest metrov v višino. Podpisuje jih vrsta v svetu umetnosti zvenečih imen.

Kustosinja razstave: Breda Škerjanec

Razstavljena so dela umetnic in umetnikov: Maria Bonomi, Brazilija, Jagoda Buić, Hrvaška, Raul Catellani, Urugvaj, Sang-gon Chung, Koreja, Peter Ciuha, Slovenija, Hanne Darboven, Nemčija, Fabrice Gygi, Švica, Keith Harring, Združene države Amerike, Damien Hirst, Velika Britanija, Kawatchi Seiko, Japonska, Kobayashi Keisei, Japonska, Kurt & Plasto, Bosna in Hercegovina, Patrick Mahon, Kanada, Mayumi Morino, Japonska, Heinrich Modersohn, Nemčija, Edo Murtić, Hrvaška, Raymond Pettibon, Združene države Amerike, Sigmar Polke, Nemčija, Miroslav Šutej, Hrvaška, David Tremlett, Velika Britanija, Klavdij Tutta, Slovenija, Petra Varl, Slovenija, Emilio Vedova, Italija, Wakatsuki Kohei, Japonska, Safet Zec, Bosna in Hercegovina, Giuseppe Zigaina, Italija

http://www.mglc-lj.si/slo/index-razstave.htm
http://www.youtube.com/watch?v=hcLqSUf7SAI

 


Muzej ženski CIRKUS_faza 03
Festival socialno-kulturne mreže ACRYL
7. 7.–18. 8. 2012
Pavlova hiša, Potrna 30, Bad Radkersburg, Avstrija

V okviru festivala socialno-kulturne mreže ACRYL bodo organizirane različne aktivnosti: razstava sodobne ženske umetnosti, filmski projekt Dežela na obzorju, delavnica recikliranja za mladino in odrasle Od zabojnika za smeti do umetniškega zabojnika, delavnica za otroke Reciklirani zakladi, literarni večer in pogovori ter predstavitve.

Na razstavi sodobne ženske umetnosti sodelujejo: Saša Bezjak (SLO), Sarah Bildstein (A), Cym (NL), Gertraud Enzinger (A), KOLEKTIVA: Vesna Bukovec, Lada Cerar in Metka Zupanič (SLO), Renate Krammer (A), Erika Lässer-Rotter (A), Polona Maher (SLO), Barbara Predin (SLO), Daniela Riedl (A), Rene Rusjan (SLO), Linda Maria Schwarz (A), Johanna Serdinschek (A), Edith Temmel (A), Petra Varl (SLO), Uta Weber (D), Daphna Weinstein (IL).

 
Petra Varl: Kar želim, tudi dobim

Petra Varl
Kar želim, tudi dobim.

6.–30. 3. 2012
Otvoritev razstave bo v galeriji Equrna v torek, 6. 3. 2012 ob 19. uri.

Na razstavi z naslovom "Kar želim, tudi dobim" bodo v galeriji Equrna na ogled risbe velikih formatov na lesenih ploščah, ki sem jih prvič predstavila novembra 2011 v galeriji MC v New Yorku.

EQURNA
Gregorčičeva 3
1000 Ljubljana
+386 1 252 71 23
info@equrna.si
www.equrna.si
odprto: pon.- pet. 11h-19h

 
Poljubi in objemi

Poljubi in objemi
Evropska prestolnica kulture Maribor 2012
14. 2.–31.12. 2012
Otvoritev: Kibla, torek, 14. 2. 2012, 20h

Na ulične svetilke v ožjem središču Maribora sem obesila 30 znakov z motivi poljubov in objemov, ki nagovarjajo mimoidoče k ljubezni in prijateljstvu. Znaki bodo v mestu do konca leta 2012.

Napoved na spletni strani Kible
Fotografije z razstave

Multimedijski center Kibla
Kulturno izobraževalno društvo KIBLA
Ulica kneza Koclja 9
2000 Maribor
www.kibla.org

 
Gallery MC, New York

Petra Varl
I always Get What I Wish For

Risbe in serigrafije
15.–30. 11. 2011
Otvoritev razstave v torek, 15. 11. 2011, od 18-21h
Gallery MC
549 West 52nd Street(between 10th and 11th avenue), 8th Floor
New York, NY 10019

212.581.1966
www.gallerymc.org

 

Petra Varl: Holding the Strings of Her Life
Intervju s Petro Varl

 
Mother Daughter

Mother Daughter, 2010

BIG DEAL > SEXY100!!!
Odprtje: 8. 9. 2011
8-9 Spring Place, London

Razstavo so kurirali Stimulus Ltd, LOOP SEXY in David Brock.
Razstava je organizirana v sodelovanju s Healthy Planet.

Vabilo (pdf)

www.deal-big.biz
www.stimulusltdworldtour.org.uk

 


Sodobna umetnost iz Slovenije
22. 6.–15. 9. 2011
Evropska centralna banka
Eurotower foyer, Kaiserstraße 29, Frankfurt ob Majni

Evropska centralna banka v seriji "Sodobna umetnost iz držav članic EU" 22. junija odpira razstavo sodobne umetnosti iz Slovenije. Tako prispeva k obeleženju dvajsete obletnice slovenske samostojnosti. Razstava je pripravljena v sodelovanju z Banko Slovenija.

Na razstavi sodeluje 18 umetnikov, ki razstavljajo več kot petdeset del. Slikarstvo zavzema osrednji del razstave, spremljajo pa ga še fotografska dela, kipi, risbe in video.

Sodelujoči umetniki in umetnice: Uroš Abram, Uršula Berlot, Ksenija Čerče, Mitja Ficko, Tomaž Gorjup, Marko Jakše, Gašper Jemec, Aleksij Kobal, Matej Košir, Damijan Kracina, Ema Kugler, Vladimir Leben, Polona Maher, Tanja Pak, Primož Pugelj, Miha Štrukelj, Petra Varl, Lujo Vodopivec

 
Knjiga serigrafij

Knjiga serigrafij, MGLC, 2010
16. 12. 2010 – 16. 01. 2011
Predstavitev knjige: 16. 12. 2010 ob 18h, MGLC, Pod turnom 3, Ljubljana

Knjigo serigrafij sem izvedla v sodelovanju z MGLC, kjer jo je v delavnici za sitotisk v 50 izvodih natisnil  tiskarski mojster Slavko Pavlin. Knjiga je kompilacija in predelava del, ki sem jih januarja 2010 predstavila na dveh razstavah v Mariboru. Gre za serijo risb, ki sem jih  razstavila v Viteški dvorani Umetnostne galerije Maribor in za serijo znakov, ki so bili na ogled v mariborskem multimedijskem centru Kibla, zdaj pa jih obešam povsem naključno po različnih krajih v mestih ali na deželi.

Knjiga grafik Serigrafije, tekst Andreje Borin

 

 


 

Dedek v topolinu, fotografija instalacije

Dedek v topolinu, stenska risba, del instalacije, 2010

Heimat/Domovina, MMKK, Museum Moderner Kunst Kärnten, Celovec, Avstrija
23. 9. – 28.11. 2010

Kustosinja: Christine Wetzlinger-Grundnig

Umetniki: Josef Dabernig, Ines Doujak, Werner Hofmeister, IRWIN, Cornelius Kolig, Ernst Logar, Ina Loitzl, Eva Petrič, Tadej Pogačar, Meina Schellander, Nicole Six & Paul Petrisch, Nika Špan, Jochen Traar, Petra Varl, Inge Vavra, Reimo Wukounig

Pojem domovine se je s časom stalno spreminjal – od prvotne opredelitve kot geografski prostor, od pravno relevantnega pomena, povezanega z lastnino in posestjo, ter iz tega izpeljanih pravic in dolžnosti, prek bolj čustvene, romantične opredelitve, prek preobrazbe od zasebnega do političnega pojma ter vse do ideološke obarvanosti in emocionalnega naboja – in s tem sam postal zrcalo zgodovinskih, družbenih in psihičnih procesov. Razstava Heimat | Domovina želi omogočiti sodoben diskurz o pojmu domovina. Na podlagi del 16 umetnic in umetnikov s Koroškega in iz Slovenije želi na aktualen umetniški način opredeliti in preveriti obravnavani pojem. Ustvarjalci so bili povabljeni, da k tematiki prispevajo oseben delež. Rezultati so z najrazličnejših področij – z zasebnega, družbenega, zgodovinskega in političnega – ter nudijo širok, heterogen spekter, celo paleto različnih pristopov k pojmu domovina na začetku 21. stoletja, ki ga zaznamuje globalizacija, multikulturnost, mobilnost, izgubljanje korenin in migracija. Istočasno pa nam umetniška dela nazorno kažejo, kaj lahko domovina pomeni za posameznika (v neki regiji), kakšni problemi, pa tudi kakšne prednosti so lahko povezane z njo, kaj posameznika nagovarja, zanj predstavlja izziv ali iz njega izvablja kritiko, pa tudi to, kaj zagotavlja zaupanje in varnost ter zbuja hrepenenja. V celoti gledano se zastavlja vprašanje, kako naj v sodobnem času razumemo domovino onkraj teritorialne vezanosti, in ne nazadnje tudi vprašanje, kako naj ravnamo s pojmom, ki je bil po eni strani v zgodovini kar najbolj grozovito zlorabljen in ki po drugi strani danes, v povezanem svetu brez meja, postaja skorajda odveč.

 


 

DOMA: arhitekta Marta in France Ivanšek
25. 3. – 16. 5. 2010, Moderna galerija, Ljubljana

 

Vedro Vedro - postavitev

Za  moj prispevek k razstavi  DOMA sem kupila  40  plastičnih veder v štirih barvah (toliko so jih imeli v  trgovini na zalogi) za čiščenje stanovanja z namenom, da jih potiskam s svojimi  figuralnimi motivi. K nakupu take količine veder me je  privedel citat Franceta Ivanška, ki sem ga našla v  njegovi knjigi iz leta 1988  z naslovom Enodružinska hiša, ki pravi takole: "Čiščenje stanovanja je eno izmed najbolj zamudnih hišnih del. Glede na to, da je tudi eno najtežjih, je treba v stanovanju narediti vse, da se čiščenje olajša." Ker tisk na ovalno vedro ni uspel, sem  vedra enostavno narisala, in to na vse mogoče podlage, ki so mi prišle tisti dan pod roke in so me spominjale na čase , ko sta ustvarjala arhitekta France in Marta Ivanšek.  Napisala sem še nekaj tekstov na temo čiščenja in potem vse skupaj postavila na ogled na  eno izmed sten Moderne galerije.  Teksti so anti-čistilno usmerjeni in kar zabavni, zato sem se odločila , da z njimi  opremim obstoječa vedra in jih  ponudim obiskovalcem razstave v muzejski trgovini Moderne galerije.

Kustosinji: Martina Malešič in  Anja Planišček 
Umetniške intervencije: Vesna Bukovec, Vadim Fiškin v sodelovanju s Simo Bučar Fiškin, Dejan Habicht,  Žiga Kariž, Tanja Lažetić, Tadej Pogačar, radioCona (Irena Pivka, Brane Zorman),  Zora Stančič,  Petra Varl
O razstavi:
Predstavitev para arhitektov, ki sta bila izrednega pomena za razvoj slovenske arhitekture in družbe v drugi polovici 20. stoletja. Njuni projekti so temeljili na raziskovanju ter bili napredni in edinstveni za svoj čas: naselje Murgle, serija pohištva podjetja Meblo, trgovina Interier, oprema in domovi za starejše. Del razstave so intervencije sodobnih umetnikov.

 


 

Risbe, Umetnostna Galerija Maribor, Maribor
28. 1. – 28. 2. 2010

www.ugm.si

Risba nimfe po Cranachu Kadilka Postavitev risb na steni UGM

 


Znaki, Kibla, Maribor

Znaki, Kibla, Maribor
28. 1. – 13. 2. 2010

www.kibla.org

Znaki, Kibla, Maribor Znaki, Kibla, Maribor Znaki, Kibla, Maribor Znaki, Kibla, Maribor Znaki, Kibla, Maribor Znaki, Kibla, Maribor

Risbe a + b sem odtisnila  v tehniki sitotiska na kovinske plošče in jih kot neke vrste prometne znake obesila na stebre v galeriji Kibla. Njihova končna destinacija pa  bodo bodo pozabljeni kovinski nosilci ali izbrane fasade v mestu, kamor bom te table namestila, da bodo v vzpodbudo mimoidočim.

 


 

Moški in ženska ali Kaj se je zgodilo z Zvezdo in Odeonom?
13. 11. 2009 – 14. 2. 2010, Gender Check, MUMOK, Dunaj, Avstrija
20. 3. – 13. 6. 2010, Gender Check, Zaceta, Narodna galerija, Varšava, Poljska

razstava v MUMOKu razstava v MUMOKu razstava v MUMOKu razstava v MUMOKu

"Gender Check: Ženstvenost in moškost v vzhodnoevropski umetnosti" je prva obširnejša razstava umetniških del iz Vzhodne Evrope od šestdesetih let prejšnjega stoletja do danes, posvečena vlogi spolov. Ta razstava predstavlja povsem drugačno podobo do pred kratkim še povsem neznanega poglavja v zgodovini umetnosti, ki bi obenem lahko bila pomemben prispevek k sodobnemu diskurzu med spoloma.

Za skupinsko razstavo Gender Check v MUMOKU je bilo izbrano moje delo Gospodične, ki je del projekta Zvezda in Odeon. Ko sem poskusila ponovno narisati Zvezdo in drugi dve gospodični, so bile videti precej drugače od tistih iz leta 1994. Kot da bi se figure na risbi upirale in mi govorile, da so se v 15 letih spremenile in da poti nazaj ni več. Sledila sem občutku, ubogala svojo roko in narisala moškega in žensko od danes. Zvezda in Odeon sta se spremenila, nič več ne nosita neumnih očal in izgledata lepša in pametnejša. Če sta bila prej v sklopu moje zgodbe stereotipična predstavnika svojih spolov, sta zdaj bolj realna mož in ženska, ki si postajata vse bolj podobna in lahko nastopata v obeh vlogah krati.

 


 

Crteži

"Crteži", Galerija Novi Hram, Sarajevo
15. 10. - 30. 10. 2009

 


 

I ♥ Susak

I ♥ Susak
27. julij - 24. avgust 2009, Atelier 513, Susak, Hrvaška

www.ekosusak.org

Ležalniki pred galerijo ATELIER 513 v "zgornjem selu" na Susku, kjer imam še do konca avgusta razstavo mojih risb s tušem.

 


 

Plavalka na plakatu za razstavo Poletje

Poletje, predlogi za stalno zbirko
2. julij - 10. september 2009, Umetnostna galerija Maribor

 

Ko me je profesor Tomaž Brejc povabil na razstavo v UGM, me je vprašal, če se, odkar delam v Mariboru čutim tudi malo "Mariborčanko" in sem rekla, da seveda se. Tako sem se tudi jaz, sicer "Ljubljančanka" znašla na razstavi Poletje v Mariboru. Čeprav naslov razstave "Poletje" takrat še ni bil določen, sem predlagala "Plavalko", ki na plakatih po mestu zdaj vabi Mariborčane v galerijo.


Zora Stančič in Petra Varl: Zadnjih dvajset let
1. julij – 31. avgust 2008, MGLC, Ljubljana

 

KuhinjaSpalnica Atelje Zvezda in Odeon Nove risbe Zora in Petra

Z Zoro se poznava že dolgo. Leta 1988 sva v Bežigrajski galeriji skupaj razstavili litografije, ki so nastajale v najinih študentskih  letih v grafičnem ateljeju na Ljubljanski akademiji. Potem sva naredili še kar nekaj razstav, vsaka posebej, letos poleti pa po dvajsetih letih na MGLC spet razstavljava skupaj. Otvoritev pregledne razstave najinih del je bila 1. julija 2008.